Pizzowe bułeczki

Jeżeli znudziła nam się typowa pizza a chcielibyśmy zjeść na obiad lub kolację coś pysznego i ciepłego to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Pizzowe bułeczki z pewnością pokochają dzieciom a wystudzone świetnie smakują następnego dnia jako na przykład drugie śniadanie w pracy.

Przepis jest dziecinnie prosty, a przygotowanie danie nie jest czasochłonne. Oto wariancja na temat klasycznej włoskiej pizzy.

Czego potrzebujemy?

Składniki na ciasto:

– trzy i pół szklanki mąki
– szklanka ciepłej wody
-10 g drożdży instant
– trzy łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
– łyżeczka soli
– dwa jajka

Składniki na sos:

– przecier pomidorowy
-zioła ( oregano, bazylia, majeranek)
– chilli mielone
– dwa ząbki czosnku
-sól i cukier do smaku

Dodatki: szynka, żółty ser, pieczarki, papryka, cebulka

Sposób przygotowania

Warto na samym początku włączyć piec i ustawić pożądaną przez nas temperaturę- 200 stopni Celsjusza. Następnie bierzemy się za wyrabianie ciasta. Do miski dodajemy mąkę, drożdże oraz sól, Następnie dodajemy składniki „mokre” czyli ciepłą wodę, olej oraz jajko. Wyrabiamy ciasto tak aby z łatwością odchodziło zarówno od rąk jak i miski.

Aby uzyskać idealna konsystencję ciasta dodajemy do niego w miarę potrzeby mąki lub wody. Gdy już nam się uda wyrobić idealne ciasto, przykrywamy je ściereczką ( najlepiej bawełnianą) i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach ciasto powinno wyraźnie urosnąć. Wtedy dzielimy ciasto na części. Tak wydzielone kulki rozpłaszczamy dłonią. Taki placuszek nie może być, ani za cienki, ani za gruby!

Placuszki smarujemy uprzednio przygotowanym sosem (wystarczy wymieszać podane składniki i przecisnąć czosnek przez praskę). Następnie dodajemy drobno pokrojone dodatki oraz starty ser. Porcja, którą dodajemy nie może być za duża ponieważ wtedy nie domkniemy naszej bułeczki. Gdy już nałożymy farsz, zamykamy nasze bułeczki. Smakujemy je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzięki temu bułeczki ślicznie się zarumienią i będą miały błyszcząca i chrupiącą skórkę.

Bułeczki układamy na blasze i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Kiedy zmienią kolor na złocisty, pora wyjąć je z piekarnika. Teraz możemy się delektować przepysznym ciastem z ciepłym rozpływającym się farszem. świetnie smakują podane z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

1 Comment

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *