W kuchni: roladki z żurawiną i orzechami

Szukając czegoś prostego, niedrogiego i jednocześnie niecodziennego warto łaskawiej spojrzeć na piersi z kurczaka. Produkt wydaje się dość powszechnym i nie pozostawiającym niczego nieodkrytego, tymczasem jest naprawdę wdzięcznym kawałkiem mięsa, z którego możemy wyczarować coś, co zachwyci swoim smakiem i odmieni nasze spojrzenie na szybki, domowy obiad.

Pomysł na obiad

Doskonały przepis na domowy obiad nie może pochłaniać naszego czasu, dlatego nasze roladki robi się zaskakująco szybko. Dodatkowo, nie potrzebują one żadnych wyszukanych dodatków, idealnie komponują się z każdą surówką.

Do wykonania czterech smakowitych porcji potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka słusznych rozmiarów;
pół szklanki posiekanych orzechów (najlepsze są włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć laskowych czy nawet fistaszków)
garść suszonej żurawiny
1 drobno posiekana szalotka
łyżka miodu lub oleju
sól, pieprz, bułka tarta, rozbełtane jajko

Piersi kroimy na połówki i delikatnie rozklepujemy ( najlepiej przez folię). Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy farsz: posiekane orzechy mieszamy z żurawiną i cebulką oraz łączymy z łyżką miodu lub oleju. Na przygotowane wcześniej mięso nakładamy farsz. Piersi zwijamy w rulon, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Jeśli czas nam na to pozwala, możemy je odłożyć na dłuższą chwilę do lodówki. Ten zabieg sprawi, że całość nabierze właściwego i trwałego kształtu i nie będzie kłopotliwa podczas smażenia. W przypadku kiedy nie mamy na ten trik czasu, zaczynamy smażenie od łączenia.

Podajemy z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach lub z ryżem oraz dowolną surówką. Dobrze, jeśli nasza sałatka lub surówka wzbogacona jest kawałkami orzechów lub żurawiny.
Przykładowa sałatka:
Mieszankę dowolnych sałat mieszamy z pomidorkami koktajlowymi, kawałkami sera żółtego pokrojonego w kostkę. Polewamy sosem vinegret i posypujemy wcześniej wspomnianymi orzechami.

Taka kompozycja pozwala na zachowanie harmonii i zaskoczenie wszystkich idealnym połączeniem smakowym. Nasze roladki to danie, które równie wyśmienicie smakuje na zimno, jako dodatek do kanapki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *